LAR MINDFULNESS

Zašto je tako teško riječima objasniti što je to mindfulness?

Evo definicije mindfulnessa: Mindfulness je svjesnost koja se u nama pojavljuje kada namjerno obraćamo pažnju na naše iskustvo u sadašnjem trenutku, i to činimo bez prosuđivanja. E sad… Pročitali ste definiciju, razumijete sve ili većinu riječi koje su u njoj upotrijebljene, ali i dalje vam nije jasno što je mindfulness? Prije nego zaključite da je to „tamo nešto“, „nešto komplicirano i mistično“ ili „ne znam što je, ali znam da nije za mene“, dajte priliku ovom tekstu.

LAR MINDFULNESS

Kada namjerno obratimo pažnju na ono što čini naše iskustvo u datom trenutku – što vidimo, čujemo, jedemo, osjećamo u tijelu, osjećamo na površini kože kroz osjet dodira itd., mi postajemo istinski prisutni. Pažnja nam nije na sutrašnjem sastanku ili jučerašnjoj svađi s prijateljem, nego je usidrena u sada i ovdje. U tom trenutku smo svjesni sebe i svega oko sebe.

 

Svaki pokušaj da se riječima objasni što je to mindfulness svodi se na opis te svjesnosti. Međutim, svaki takav opis teško da će ikada sam po sebi prenijeti informaciju i dati potpuni odgovor koji će za osobu koja postavlja pitanje biti uistinu relevantan.

 

Svi verbalni opisi pojma kao što je mindfulness kod osobe koja sluša ili čita ponuđeno objašnjenje rezultiraju određenom mentalnom predodžbom te svjesnosti koja se opisuje.

 

Ta mentalna predodžba, međutim, nije potpuna informacija (često je i posve netočna), a samim time nije niti potpuno adekvatan odgovor na pitanje Što je mindfulness?. Razlog tome nije u činjenici da netko nešto može razumjeti, a netko ne. Razlog je u tome što se ovdje nastoji riječima izraziti nešto što si nije moguće mentalno predočiti bez da se istovremeno to nešto osjeti u vlastitom tijelu. Nije to ništa specifično za mindfulness, isto vrijedi za bezbroj takvih iskustvenih pojmova u našem životu.

LAR MINDFULNESS

Probajte zamisliti da nekome tko se nije nikada nasmijao ili pomirisao vaš omiljeni parfem pokušate riječima opisati kako izgleda smijati se ili kako miriši vaš parfem. Ovako bi otprilike zvučao moj opis smijanja: Grči ti se trbuh, tijelo ti poskakuje gore – dolje, ali, znaš, osjećaj je iznimno ugodan… Usta su ti razvučena, vide ti se zubi, proizvodiš nekakav nedefinirani zvuk kroz usta, koji zapravo dolazi negdje iz trbuha… ali poanta je da se stvarno super osjećaš dok to radiš. A ako se stvarno jako smiješ, počnu ti teći i suze… ali kužiš, sve jako jako pozitivno, osjećaj u tijelu je ful dobar! I tako dalje… 🙂

 

Osoba koja bi mene ili vas slušala s ovakvim objašnjenjem, za čas će se naći zapetljana u mnoštvu vlastitih predodžbi onoga što opisujete, pri čemu su velike šanse da će te predodžbe biti vrlo daleko od stvarnosti onoga što nastojite opisati. Rekla bih i da je zapravo nemoguće da jedino tim verbalnim načinom osoba usitinu dobije sliku onoga što opisujete. Jedini način da joj omogućite da spozna osjećaj smijanja i miris parfema je da joj ispričate vic ili date pomirisati parfem i onda se u razgovoru referirate na njezino direktno iskustvo.

Jedini način da dobijete odgovor na pitanje Što je mindfulness? je da ga kroz vlastito direktno iskustvo osjetite u svom tijelu.

Stoga, ako ste netko tko postavlja pitanje Što je mindfulness?, uz čitanje objašnjenja tog pojma, koje je naravno točno, vrijedno i korisno, dajte priliku i vlastitom iskustvu – isprobajte mindfulness na vlastitoj koži. To možete doslovce odmah sada i ovdje, ma gdje bili i ma što radili, u svega 1-2 minute.

 

Ako vam ovo ima smisla, imate želju isprobati mindfulness i uistinu dobiti odgovor na svoje pitanje, a ne znate što biste točno sada trebali, u tekstu 4 načina za isprobati mindfulness – sada i ovdje nudim vam vrlo kratke i jednostavne vježbice upravo s ovom namjenom.

 

Mindfulness nije nešto što trebamo naučiti, dostići, iskopati… Mindfulness, naša unutarnja prisutnost, je neizbježno već u nama, sudjeluje u svakom trenutku našeg života.

 

Za nas zapravo nema prirodnije stvari na svijetu od toga da naprosto budemo. Kao djeca smo to itekako znali. A onda smo se od toga u većoj ili manjoj mjeri nekako odvojili.

 

Ono što trebamo naučiti (ili točnije, prisjetiti se) je kako doći u kontakt s tom svojom prisutnošću i otvoriti joj prostor da ona prožme naš život. A to ide kroz praksu vlastitog iskustva, ne kroz mentalne predodžbe. Mindfulness vježbice, poput ovih gore ponuđenih, su ništa drugo nego alat da ostvarimo taj kontakt. I kao takve stoga imaju znatno veće šanse da prenesu tu vrijednu informaciju i daju odgovor na pitanje Što je mindfulness?.

larcon

MBSR (Mindfulness – Based Stress Reduction) – 8-tjedni tečaj mindfulnessa i smanjenja stresa – je ozbiljan, temeljit i sveobuhvatan način za naučiti mindfulness kao vještinu te usvojiti njegovu primjenu na upravljanje stresom, sve uz stručno vodstvo i kroz međunarodno akreditirani program iza kojeg stoji više od 40 godina znanstvenih istraživanja.

Aktulane upise potražite ovdje, a ako upisi trenutno nisu otvoreni putem kontakt obrasca možete se predbilježiti za nadolazeći tečaj ili se obratiti s eventualnim pitanjima.