LAR MINDFULNESS

Upisi u MBSR tečaj mindfulnessa i smanjenja stresa

U tijeku su upisi u proljetni ciklus 8-tjednog MBSR tečaja mindfulnessa i smanjenja stresa!

 

Mjesto održavanja

Uživo u Centru za mindfulness LAR

Rijeka, Tizianova 10

&

ONLINE putem platforme ZOOM

 

Termin održavanja sljedećeg tečaja

7.4. – 26.05. 2022.

8 četvtaka od 18 do 20.30 h

*moguće je da će se formirati grupe u još nekim terminima

 

Cijena

1.800,00 kn

 

Način prijave i dodatne informacije:

Ostavite svoje podatke u ovoj formi (ja ću Vas potom kontaktirati) ili pošaljite mail putem kontakt obrasca.

 

Voditeljica

Ines Grubišić, MBSR voditeljica certificirana od strane njemačkog IMA Instituta (Institute for Mindfulness – based Approaches)

LAR MINDFULNESS

Više o tečaju

 

MBSR (Mindfulness – Based Stress Reduction)

MBSR (Mindfulness – Based Stress Reduction) je visokokvalitetan 8-tjedni program za učenje mindfulnessa i tehnika smanjenja stresa, s međunarodnom akreditacijom po kojoj se podučava u cijelom svijetu. Razvijen je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Massachusettsu i do danas iza njega stoji više od 40 godina i nekoliko tisuća znanstvenih istraživanja.

 

Ovdje možete pogledati – korak po korak – kako izgleda pohađati MBSR tečaj u Centru za mindfulness LAR i što se sve uči u svakom od njegovih 8 tjedana.

Ovdje možete pročitati detaljnije o MBSR-u, kako i zašto je nastao te na čemu se temelje njegova međunarodna prepoznatljivost i svjetski uspjeh, a ovdje pogledati dokumentarac o tome kako je upravo MBSR u zapadnom svijetu pokrenuo tzv. mindfulness revoluciju, kojoj danas svjedočimo.

 

Kakve vještine se stječu pohađanjem MBSR tečaja?

Tijekom 8 tjedana MBSR programa naučit ćete, ali i puno važnije od toga – uvježbati ćete u praksi sljedeće vještine:

– kako živjeti u trenutku i biti istinski prisutni u svemu što radite,

– kako svoje svakodnevne izbore činiti svjesno, a ne iz automatskih reakcija,

– kako biti u kontaktu sa svojim tijelom i njegovim potrebama, uključujući i kako nositi njegova bolna stanja i ograničenja,

– kako se ophoditi s mislima, pretjeranom zabrinutošću i unutarnjim kritičarem,

– kako prolaziti kroz svoje neugodne i teške emocije i pritom ostajati u svom centru,

– što uistinu znači nositi se i manevrirati svojim stresom i kako to činiti u svakodnevnom životu,

– kako ostvariti potpuniji kontakt sa svojim osjetilima i razumjeti svoju percepciju,

– kako svjesno komunicirati, bolje razumjeti sebe i druge i imati kvalitetnije odnose s ljudima koji su nam važni,

– kako upravljati svojim navikama,

– kako biti u kontaktu sa sobom te se u izazovnim situacijama lakše i brže vraćati u svoj centar,

– kako prakticirati nježnost i suosjećajnost prema sebi te istinski, a ne samo na mentalnom nivou, živjeti samoprihvaćanje i ljubav prema sebi.

 

Kome je namijenjen MBSR tečaj?

MBSR tečaj namijenjen je svima koji

  • osjećaju da postojeći način nošenja sa stresom za njih nije zadovoljavajući, ili
  • se žele osjećati prisutnijima u svom životu,
  • žele u većoj mjeri uzeti u svoje ruke svoje zdravlje, zadovljstvo i dobrobit,

a pritom se žele osloniti na svoje osobne resurse i znanstvene spoznaje.

 

Uvjet za pristupanje tečaju je prethodni individualni intervju s voditeljicom, na kojem se zajednički procjenjuje konkretna situacija svakog polaznika, provjerava da li je MBSR odgovarajući program za ono što osobi treba te daju potrebna pojašnjenja. Svrha pred-intervjua je da zajedno provjerimo da li je pohađanje MBSR programa prava odluka i da li ćete iz njega dobiti svoj maksimum.

 

Što uključuje MBSR tečaj?

MBSR tečaj održava se u manjim grupama s maksimalno 12 polaznika po grupi.

 

Tečaj uključuje:

– individualni pred-intervju,

– 8 tjednih modula, svaki u trajanju 2 h i 30 min,

– mindfulness dan u trajanju 7 h,

– osobnu praksu kod kuće tijekom svih 8 tjedana (svaki dan cca 60 min),

– nakon cca mjesec dana od završetka tečaja dodatni susret grupe ili individualni post-intervju,

– pisane i audio materijale potrebne za pohađanje tečaja i individualnu praksu kod kuće.

LAR MINDFULNESS

Što kažu bivši polaznici?

 

“Došla sam na tečaj kao jedna nervozna osoba koja pati od anksioznosti te ima problema sa nesanicom. Nisam znala kako se nositi s time te sam odlučila dati povjerenje ovom tečaju. Što sam dobila? Nakon 8 tjedana tečaja naučila sam se prvenstveno nositi sa stresom. Naučila sam da me stres ne mora definirati kao osobu te da sam ja ta koja može utjecati na svoj život, a ne da me nose kroz život obrasci ponašanja koja sam imala do sad. Naučila sam osjetiti sebe, svoje potrebe, naučila sam osluškivati svoje tijelo te na neugodna iskustva ne vraćati dodatnim neugodnim iskustvima nego kroz meditaciju hraniti svoju dušu i davati tijelu potrebnu mirnoću koju sam s godinama negdje izgubila. Pronašla sam ponovno dio sebe koji sam izgubila negdje putem i neizmjerno sam zahvalna Ines što mi je pomogla u tome i dala mi to znanje. Krajnji i najopipljiviji rezultat tečaja je taj da ponovno bolje spavam, a to osobi s kroničnom nesanicom izgleda kao ponovno rođenje. Hvala ti još jednom Ines za sve!”

Bernarda

 

“Od srca preporučam jer je sam program savršen do u detalja, pa onda još i divna Ines koja ga vodi na tako posvećen i profesionalan način… Savršeno strukturirana edukacija iz koje odlazite mudriji, svjesniji i osposobljeni da vodite kvalitetniji život svakog dana.

Ines

 

“MBSR s Ines bio je upravo iskustvo kakvo sam trebala. Tražila sam stručnu osobu koja će mi pomoći da naučim tehnike meditacije i da potpuno osvjestim ono što sam nekako i sama počela osjećati. Uvodni razgovor koji Ines nudi kao opciju prije upisa je odličan način da shvatiš jesi li spremna za to i da potvrdiš svoju odluku. A samo sudjelovanje tijekom tih 8 tjedana je izuzetno lako jer Ines tako neprimjetno vodi, pruža podršku i razumijevanje, da ni ne primjetiš da se mijenjaš, već iskreno uživaš i na kraju ti je žao što ipak mora završiti. Ali naučeno ostaje s tobom i možeš ga primijeniti uvijek i svuda. A najbolji je osjećaj kad shvatiš da stvarno funkcionira i u svakodnevnom životu i da si se promijenila, a to primijete i ljudi oko tebe.”

Koraljka

 

„Moje ime je Ivana. Žena sam srednjih godina, zaposlena majka 5-oro djece. Volim živjeti aktivno, stvarati, učiti, dijeliti. Imam toliko obaveza da mi je bilo vrlo teško odvojiti vrijeme za sebe. Ovaj mi je tečaj pružio ono što mi je najviše trebalo: iskustvo da sam ja bitna. Dovoljno bitna da smijem i mogu usporiti na svoj vlastiti ritam – ritam moga daha i otkucaja srca. Usporiti toliko da mogu čuti vlastite misli i osjećaje. Neizmjerno sam zahvalna jer mi je redovita praksa meditacija, koje ovaj program nudi, donijela dugo željeno resetiranje na „tvorničke postavke“ : biti u ovdje i sada, i u tome istinski uživati. Iako sam po struci psihologinja, niti znanje niti volja do sada mi se nisu pokazali dovoljnim kako bih naučila biti nježnija prema sebi. Iako mnogo čitam i trajno radim na sebi, to nije bilo dovoljno. Neurološki, kako bi se moj um opet naučio miru, trebala mi je ova praksa daha i nježnog vremena provedenog sama sa sobom. U predivnoj, podržavajućoj grupi žena, uz predivnu, toplu, nježnu i snažnu voditeljicu koja nam je pokazala kako možemo biti sebi dobre – prihvaćajući se upravo takvima kakve jesmo, sa svime što to nosi. Ovdje i sada. Najtoplije preporučam svakome tko osjeća kako stres vlada njime, jer promjena kreće kada sebi kažemo „Da“ i odlučimo krenuti novim smjerom. A ovdje kroz 8 tjedana doista možete naučiti kako. Meni se neizmjerno svidjelo. Hvala Ines, hvala LAR, hvala mindfulness!“

Ivana

 

“Kad sam krenula na tečaj bila sam jedna malena ženica šezdesetih godina, u mirovini, uživajući u svojoj djeci, suprugu i naravno unucima. Onda sam odlučila napraviti nešto za sebe i, naravno, to je bio čisti pogodak. Kako su se susreti nizali, tako sam rasla sve više i više. Naučila sam biti bolja, otvorenija, smirenija i nekako drugačija. Osvijestila sam koliko vrijedim i koliko volim sebe i druge ljude oko sebe. Dobila sam alate koji su uvijek uz mene, a to je svjestan dah, sadašnji trenutak i prisutnost. Koristeći te alate u stresnim situacijama, jednostavno se vraćaš na pravi put, postaješ jači, hrabriji i odjednom je mala ženica narasla do neba. Hvala na tvom predanom radu i nesebičnim davanju. Zaista si posebna i draga, topla osoba. Hvala divnoj grupi, koja me podupirala u svakom smislu. Svakako nastavljam s mindfulnesom i meditacijama, koje su okosnica svega, i preporučam svima ovo vrijedno iskustvo.”

Goga

 

“Sve vježbe na MBSR tečaju bile su za mene otkriće svjesnosti postojanja tišine, koja nastaje kad ostaneš sam sa sobom. Tek u toj tišini konačno možeš promotriti svoje tijelo, misli i emocije. Otkrila sam da moje oko vidi onako kako ga mozak usmjerava da gleda. Otkrila sam postojanje unutarnjih, do sada potpuno nesvjesnih, mehanizama svoga razmišljanja, koji me često dovode do teških misli koje stvaraju teške emocije. Otkrila sam da su samim time što sam ih počela promatrati, misli ponešto izgubile na svojoj snazi. Velika je sreća i upoznati različite ljude na tečaju i čuti njihove dojmove. Posebna je priča s Radom Byron Katie, koji sam isprobala u radu 1 na 1 nakon završetka MBSR tečaja. Za Rad i tvoje vođenje Ines, jednostavno nemam riječi. Toliko me je to duboko dirnulo. Ono kad doživiš uvid na kvadrat. MBSR i Rad Byron Katie su mi otvorili prozor za izlaz iz vlastite skučenosti i bili sredstvo za dezinfekciju mračnih zakutaka nesvijesti. Uglavnom, tečaj MBSR je najbolji poklon kojeg sam mogla dati sebi, svojoj obitelji i ljudima oko sebe. Moj sin od 16 godina je pitao tatu: “Šta se dogodilo s mamom? Više me ne malteretira!” Ovo je samo jedan mali dio onoga što sam dobila od tečaja. Ostalo je upisano u neizgovorenom… Hvala ti Ines od srca i dublje.

Suzana

 

“Preporučujem mindfulness tečaj iz sveg srca. Draga Ines puno ti hvala, pomogla si mi promijeniti i centrirati moj ludi svijet.”

Jelena

 

“Na tečaj MBSR došla sam na preporuku prijateljice, koja mi je rekla „Ovo će se tebi sviđati.“. I tako sam krenula u nešto o čemu nisam imala nikakvih informacija. Radeći na sebi nekoliko godina, susretala sam se s različitim radionicama i zaista mislim da se iz svakog iskustva može nešto naučiti. MBSR je drugačiji i meni je bio ugodno otkriće. Ja sam ga doživjela kao alat koji se svakodnevno i u svakoj situaciji može koristiti za trenutnu samopomoć, kao i za svakodnevni rad na sebi. Osobito su mi korisne ostale meditacije i koncentracija na dah ovdje i sada. Zaista „as iz rukava“ koji često izvlačim u najrazličitijim situacijama.

Ornela

 

Pohađanje MBSR tečaja pomoglo mi je da budem prisutnija u sadašnjem trenutku i da ostvarim istinski kontakt s onime što je prisutno sada i ovdje. Osjetiti sebe, svoje tijelo i povezati se s njim je najveća dobrobit mindfulnessa. Moja su iskustva sada potpunija. Tečaj bih preporučila svakome, a posebice onima koji su osjetljivi na stres i koji su izloženi svakodnevnim stresnim situacijama u poslovnom ili privatnom svijetu.”

Josipa

 

“Krenula sam na MBSR tečaj jer mi se nekako našao na putu i zapleo oko mene. Činilo mi se nemoguće – 8 tjedana, pa još i neke vježbe, pa ovo i ono. S priličnim odmakom – žao mi je što nisam dala 100 % nepodijeljene pažnje svim vježbama i procesima, ali koliko sam uložila – sve se višestruko vratilo. Ines vodi na svoj način i to u istom trenutku informira i motivira na vrlo nježan i profesionalan način. Osobno mislim da ću još jednom proći cijelu priču. Zašto? Jer ja to zaslužujem dati sebi. Ponekad zaboravim sebe, a ovaj proces mi vraća pažnju na sebe, i to onu koja je unutra i kojoj premalo posvećujem svjesne pažnje.”

Ines Lazarević Rukavina, univ.spec.oec., voditeljica konstelacija, praktičarka rekonekcije i rekonektivnog iscjeljivanja, EMMETT terapeutica (www.ciruss.net)