LAR MINDFULNESS

Što je mindfulness?

Mindfulness je prisutnost u našem vlastitom životu. Naš svjesni kontakt sa životom. Kako se život zapravo uvijek odvija u sadašnjem trenutku, mindfulness znači namjerno obraćati pažnju na taj sadašnji trenutak bez da ga prosuđujemo kao dobar ili loš. Mindfulness znači da namjerno i svjesno biramo biti u „ovdje i sada“, ma kakav konkretan sadržaj tog „ovdje i sada“ bio. To nipošto ne znači da nam se taj sadašnji trenutak mora sviđati ili da ćemo staviti ružičaste naočale i uvjeravati se da prihvaćamo nešto što nam je neprihvatljivo. Upravo suprotno – u pitanju je tek naš svjesni odabir da svoje iskustvo vidimo onakvo kakvo je, dođemo u kontakt s njim u svoj njegovoj punini i svjesno osjetimo sve što ono u nama izaziva.

Mindfulness si možemo predočiti i kao suprotnost od funkcioniranja na tzv. autopilotu. Ponekad vrijeme provodimo do te mjere automatski da ga se doslovce ne sjećamo. Svima nam se događaju situacije da ne znamo jesmo li zaključali stan, kako nam je izgledao put od kuće do posla ili smo vrijeme pod tušem proveli „u sutrašnjem sastanku“.  Suprotno tome, kad smo mindful osjećamo metalni ključ u ruci i pokret ruke koja zaključava bravu. Hodajući prema poslu osjećamo pokret naših stopala i njihov kontakt s tlom uz miris zraka tog jutra. Dok se tuširamo osjećamo vodu kako nam pada niz tijelo, a napetost u grudnom košu zbog sutrašnjeg sastanka prepoznajemo kao kombinaciju tjelesnih osjeta i misli koje nam o tom sastanku prolaze glavom, i znamo kako se prema njima odnositi. Kad smo mindful primjećujemo. Primjećujemo svoj vanjski i unutarnji svijet. I ne samo da primjećujemo, nego svjesno njima baratamo.

LAR MINDFULNESS

Mindfulness kao svjestan život u „ovdje i sada“ je zapravo vrlo jednostavan koncept, ali to ne znači da je i lak. Svi iz vlastitog iskustva možemo potvrditi da u svakom trenutku možemo iznova „odlučiti“ živjeti u ovdje i sada, ali vrlo brzo, već kroz nekoliko minuta, uhvatit ćemo se u tome kako su nam misli ipak odlutale u priče, brige, predbacivanja i druge scenarije najrazličitijih mogućih sadržaja. Razlog tome leži u činjenici da je mindfulness vještina koju učimo kroz svoje direktno iskustvo – praksom, a ne teorijom ili odlukom. Doslovce, što više „vježbamo“, to postajemo vještiji, gradimo sposobnost za svjesno i prisutno koračanje kroz život te stječemo kapacitet za uspješnije nošenje s izazovnim temama u našim životima.

Naše osobno iskustvo prakticiranja mindfulnessa pokazuje nam da se njime značajno poboljšava kvaliteta života na svim razinama, a to potvrđuju i tisuće znanstvenih istraživanja. Naime, brojna sveučilišta u svijetu već više od 40 godina istražuju kako i zašto mindfulness vještine pozitivno utječu na čitavu lepezu zdravstvenih stanja, regulaciju emocija, kvalitetu komunikacije, koncentracije i performansi u poslovnom okruženju, sportu, obrazovanju, itd.

MBSR mindfulness tečaj smanjenja stresa je strukturiran, postepen i sveobuhvatan način za naučiti i usvojiti mindfulness vještine. To je službeni program Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Massachusettsu, prvi i bazični program sekularnog i znanstveno utemeljenog mindfulnessa, na čijoj osnovi su stvoreni svi kasniji mindfulness programi koje danas susrećemo.

Nažalost, u hrvatskom jeziku nema odgovarajuće riječi koja bi poslužila kao doslovni prijevod riječi mindfulness pa ju stoga radije koristim u izvornom obliku iz engleskog jezika. Mogući prijevodi bi uključivali pojmove kao što su „svjesna pažnja“, „usredotočena svjesnost“, „punopažlje“, i tome slično.