m
Contact
Studios
Follow Us

Mindfulness – Based Stress Reduction

U tijeku su upisi u MBSR grupne tečajeve mindfulnessa i smanjenja stresa.

 

Mjesto održavanja

ONLINE putem platforme ZOOM uživo iz Centra za mindfulness LAR

Rijeka, Tizianova 10

 

Termin održavanja sljedećeg tečaja

7. travnja 2021. – 1. lipnja 2021.

srijedom, 18:00 – 20:30 sati

 

Način prijave

Dogovoriti pred-intervju telefonom na broj 098 9385 800, mailom na ines@lar-mindfulness.hr ili putem kontakt obrasca.

 

Voditeljica

Ines Grubišić, MBSR voditeljica certificirana od strane njemačkog IMA Instituta (Institute for Mindfulness – based Approaches)

Više o tečaju

 

MBSR (Mindfulness – Based Stress Reduction)

MBSR (Mindfulness – Based Stress Reduction) je visokokvalitetan međunarodno akreditirani 8-tjedni tečaj smanjenja stresa, razvijen na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Massachusettsu, iza kojeg stoji više od 40 godina znanstvenih istraživanja. Okosnica MBSR programa je učenje i usvajanje mindfulness vještina te primjena tih vještina, kao i znanstvenih spoznaja, na konkretnu problematiku stresa svakog pojedinog polaznika.

 

Ovdje možete pročitati detaljnije o MBSR-u, kako i zašto je nastao te na čemu se temelje njegova međunarodna prepoznatljivost i svjetski uspjeh.

Ovdje možete pogledati dokumentarac o priči koja stoji iza MBSR-a i u srcima znanstvenika koji su ga stvarali i širili, sve dok u zapadnom svijetu na tim temeljima nije izgrađena prava jedna mala mindfulness revolucija.

 

Kakve vještine se stječu pohađanjem MBSR tečaja?

Pohađanjem MBSR tečaja polaznici postaju prije svega potpunije svjesni svojih vlastitih obrazaca i reakcija na stres, stječu potpunije razumijevanje samog stresa i svojih vlastitih procesa i usvajaju praktične alate koji im omogućuju da na iste izazove odgovore na učinkovitiji način.

 

Ti alati uključuju znanja i vještine kao što su:

– kako biti u kontaktu sa svojim tijelom i njegovim stvarnim potrebama, uključujući i kako nositi njegova bolna stanja i ograničenja,

– kako se nositi s mislima i pretjeranom zabrinutošću,

– kako nositi svoje neugodne i teške emocije,

– što uistinu znači nositi se i manevrirati svojim stresom i kako to činiti u svakodnevnom životu,

– kako ostvariti potpuniji kontakt sa svojim osjetilima i razumjeti svoju percepciju,

– kako svjesno komunicirati i bolje razumjeti sebe i druge u međusobnim odnosima,

– kako upravljati svojim navikama,

– kako biti u kontaktu sa sobom te se u izazovnim situacijama lakše i brže vraćati u svoj centar,

– kako prakticirati nježnost i suosjećajnost prema sebi te živjeti istinsko samoprihvaćanje i ljubav prema sebi, itd.

 

 

Kome je namijenjen MBSR tečaj?

MBSR tečaj namijenjen je svima koji osjećaju da postojeći način nošenja sa stresom za njih nije zadovoljavajući, koji osjećaju da nisu dovoljno prisutni u svom životu i koji žele u većoj mjeri preuzeti odgovornost za svoju dobrobit, a pritom se žele osloniti na svoje osobne resurse i znanstvene spoznaje.

 

Uvjet za pristupanje tečaju je prethodni individualni intervju s voditeljicom, na kojem se zajednički procjenjuje konkretna situacija svakog polaznika, provjerava da li je MBSR odgovarajući program za ono što konkretnoj osobi treba te daju potrebna pojašnjenja.

 

 

Što uključuje MBSR tečaj?

Broj polaznika MBSR tečaja ograničen je na maksimalno 8 polaznika po grupi.

 

Tečaj uključuje:

– individualni pred-intervju,

– 8 tjednih modula, svaki u trajanju 2 h i 30 min,

– mindfulness dan u trajanju 7 h,

– osobnu praksu kod kuće tijekom svih 8 tjedana (svaki dan cca 60 min),

– završne osobne konzultacije po dovršetku tečaja,

– pisane i audio materijale potrebne za pohađanje tečaja i individualnu praksu kod kuće.

 

Cijena:

1.800,00 kn

Što kažu bivši polaznici?

 

„Moje ime je Ivana. Žena sam srednjih godina, zaposlena majka 5-oro djece. Volim živjeti aktivno, stvarati, učiti, dijeliti. Imam toliko obaveza da mi je bilo vrlo teško odvojiti vrijeme za sebe. Ovaj mi je tečaj pružio ono što mi je najviše trebalo: iskustvo da sam ja bitna. Dovoljno bitna da smijem i mogu usporiti na svoj vlastiti ritam – ritam moga daha i otkucaja srca. Usporiti toliko da mogu čuti vlastite misli i osjećaje. Neizmjerno sam zahvalna jer mi je redovita praksa meditacija, koje ovaj program nudi, donijela dugo željeno resetiranje na „tvorničke postavke“ : biti u ovdje i sada, i u tome istinski uživati. Iako sam po struci psihologinja, niti znanje niti volja do sada mi se nisu pokazali dovoljnim kako bih naučila biti nježnija prema sebi. Iako mnogo čitam i trajno radim na sebi, to nije bilo dovoljno. Neurološki, kako bi se moj um opet naučio miru, trebala mi je ova praksa daha i nježnog vremena provedenog sama sa sobom. U predivnoj, podržavajućoj grupi žena, uz predivnu, toplu, nježnu i snažnu voditeljicu koja nam je pokazala kako možemo biti sebi dobre – prihvaćajući se upravo takvima kakve jesmo, sa svime što to nosi. Ovdje i sada. Najtoplije preporučam svakome tko osjeća kako stres vlada njime, jer promjena kreće kada sebi kažemo „Da“ i odlučimo krenuti novim smjerom. A ovdje kroz 8 tjedana doista možete naučiti kako. Meni se neizmjerno svidjelo. Hvala Ines, hvala LAR, hvala mindfulness!“

Ivana

 

“Kad sam krenula na tečaj bila sam jedna malena ženica šezdesetih godina, u mirovini, uživajući u svojoj djeci, suprugu i naravno unucima. Onda sam odlučila napraviti nešto za sebe i, naravno, to je bio čisti pogodak. Kako su se susreti nizali, tako sam rasla sve više i više. Naučila sam biti bolja, otvorenija, smirenija i nekako drugačija. Osvijestila sam koliko vrijedim i koliko volim sebe i druge ljude oko sebe. Dobila sam alate koji su uvijek uz mene, a to je svjestan dah, sadašnji trenutak i prisutnost. Koristeći te alate u stresnim situacijama, jednostavno se vraćaš na pravi put, postaješ jači, hrabriji i odjednom je mala ženica narasla do neba. Hvala na tvom predanom radu i nesebičnim davanju. Zaista si posebna i draga, topla osoba. Hvala divnoj grupi, koja me podupirala u svakom smislu. Svakako nastavljam s mindfulnesom i meditacijama, koje su okosnica svega, i preporučam svima ovo vrijedno iskustvo.”

Goga

 

“Sve vježbe na MBSR tečaju bile su za mene otkriće svjesnosti postojanja tišine, koja nastaje kad ostaneš sam sa sobom. Tek u toj tišini konačno možeš promotriti svoje tijelo, misli i emocije. Otkrila sam da moje oko vidi onako kako ga mozak usmjerava da gleda. Otkrila sam postojanje unutarnjih, do sada potpuno nesvjesnih, mehanizama svoga razmišljanja, koji me često dovode do teških misli koje stvaraju teške emocije. Otkrila sam da su samim time što sam ih počela promatrati, misli ponešto izgubile na svojoj snazi. Velika je sreća i upoznati različite ljude na tečaju i čuti njihove dojmove. Posebna je priča s Radom Byron Katie, koji sam isprobala u radu 1 na 1 nakon završetka MBSR tečaja. Za Rad i tvoje vođenje Ines, jednostavno nemam riječi. Toliko me je to duboko dirnulo. Ono kad doživiš uvid na kvadrat. MBSR i Rad Byron Katie su mi otvorili prozor za izlaz iz vlastite skučenosti i bili sredstvo za dezinfekciju mračnih zakutaka nesvijesti. Uglavnom, tečaj MBSR je najbolji poklon kojeg sam mogla dati sebi, svojoj obitelji i ljudima oko sebe. Moj sin od 16 godina je pitao tatu: “Šta se dogodilo s mamom? Više me ne malteretira!” Ovo je samo jedan mali dio onoga što sam dobila od tečaja. Ostalo je upisano u neizgovorenom… Hvala ti Ines od srca i dublje.”

Suzana

 

“Na tečaj MBSR došla sam na preporuku prijateljice, koja mi je rekla „Ovo će se tebi sviđati.“. I tako sam krenula u nešto o čemu nisam imala nikakvih informacija. Radeći na sebi nekoliko godina, susretala sam se s različitim radionicama i zaista mislim da se iz svakog iskustva može nešto naučiti. MBSR je drugačiji i meni je bio ugodno otkriće. Ja sam ga doživjela kao alat koji se svakodnevno i u svakoj situaciji može koristiti za trenutnu samopomoć, kao i za svakodnevni rad na sebi. Osobito su mi korisne ostale meditacije i koncentracija na dah ovdje i sada. Zaista „as iz rukava“ koji često izvlačim u najrazličitijim situacijama.”

Ornela

 

“Pohađanje MBSR tečaja pomoglo mi je da budem prisutnija u sadašnjem trenutku i da ostvarim istinski kontakt s onime što je prisutno sada i ovdje. Osjetiti sebe, svoje tijelo i povezati se s njim je najveća dobrobit mindfulnessa. Moja su iskustva sada potpunija. Tečaj bih preporučila svakome, a posebice onima koji su osjetljivi na stres i koji su izloženi svakodnevnim stresnim situacijama u poslovnom ili privatnom svijetu.”

Josipa

 

“Krenula sam na MBSR tečaj jer mi se nekako našao na putu i zapleo oko mene. Činilo mi se nemoguće – 8 tjedana, pa još i neke vježbe, pa ovo i ono. S priličnim odmakom – žao mi je što nisam dala 100 % nepodijeljene pažnje svim vježbama i procesima, ali koliko sam uložila – sve se višestruko vratilo. Ines vodi na svoj način i to u istom trenutku informira i motivira na vrlo nježan i profesionalan način. Osobno mislim da ću još jednom proći cijelu priču. Zašto? Jer ja to zaslužujem dati sebi. Ponekad zaboravim sebe, a ovaj proces mi vraća pažnju na sebe, i to onu koja je unutra i kojoj premalo posvećujem svjesne pažnje.”

Ines Lazarević Rukavina, univ.spec.oec., voditeljica konstelacija, praktičarka rekonekcije i rekonektivnog iscjeljivanja, EMMETT terapeutica (www.ciruss.net)