Image Alt

MBSR tečaj mindfulnessa i smanjenja stresa

 

Program s najvećih svjetskih sveučilišta i klinika dostupan na hrvatskom jeziku!

 

Da biste smanjili stres, nije potrebno iz korijena promijeniti svaki dio svog života.

Potrebno je da razvijete unutarnju otpornost na stres.

Moći biti dobro neovisno o konkretnim okolnostima ono je čemu zapravo težite.

Ako želite imati alate koje ćete uvijek znati primijeniti na svoj stres i uz koje ćete živjeti prisutnije i zadovoljnije svakog dana…

Naučite upravljati vlastitim stresom uz MBSR (Mindfulness – Based Stress Reduction)

 • visokokvalitetan 8-tjedni mindfulness program smanjenja stresa, iza kojeg stoji više od 40 godina znanstvenih istraživanja
 • razvijen na Sveučilištu u Massachusettsu, s
  kojeg se raširio na sveučilišta i klinike diljem svijeta
 • program koji je pokrenuo mindfulness revoluciju kojoj upravo svjedočimo i do danas ostao zlatni standard kvalitete u podučavanju
  mindfulnessa – vještine da budemo svjesno prisutni u trenutku.

 

Svoj rezultat koji ste postigli pohađanjem MBSR tečaja možete izmjeriti!

 

Mjesto održavanja

Uživo u Centru za mindfulness LAR
Rijeka, Tizianova 10
&
ONLINE putem platforme ZOOM

Datum i vrijeme održavanja

 • Uživo u Rijeci:

Tečaj počinje 19.9.2024., 8 x četvrtkom od 18 do 20.30 h.

 • Online preko Zooma:

Tečaj počinje 20.9.2024., 8 x petkom od 18 do 20.30 h.

Cijena tečaja

319,00 eura ( = 2.403,50 kn )

*279,00 eura (= 2.102,12 kn) uz sudjelovanje u MBSR / GlycanAge projektu

Voditeljica

Ines Grubišić, MBSR voditeljica
certificirana od strane njemačkog
IMA Instituta (Institute for Mindfulness-based Approaches)

Predbilježite se za nadolazeći tečaj!

Više o MBSR tečaju

MBSR (Mindfulness – Based Stress Reduction) je visokokvalitetan 8-tjedni program za učenje mindfulnessa i tehnika smanjenja stresa, s međunarodnom akreditacijom po kojoj se podučava u cijelom svijetu. Razvijen je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Massachusettsu i do danas iza njega stoji više od 40 godina i nekoliko tisuća znanstvenih istraživanja.

U videu pogledajte kako izgleda  MBSR tečaj u Centru za mindfulness LAR i što se sve uči u svakom od njegovih 8 tjedana.

Detaljne informacije o programu, kako i zašto je nastao te na čemu se temelje njegova međunarodna prepoznatljivost i svjetski uspjeh pronađite na stranici o MBSR programu.

Također pogledajte poznati dokumentarac o tome kako je upravo MBSR u zapadnom svijetu pokrenuo tzv. mindfulness revoluciju, kojoj danas svjedočimo.

Upisi za MBSR tečaj

Što ćete naučiti pohađanjem MBSR tečaja?

 • kako da se na dnevnoj bazi vraćate u svoj centar i unutarnji mir neovisno o tome što se događa,
 • kako da manje reagirate, a više birate svoje postupke,
 • kako da manje živite „u glavi“ i budete u kontaktu sa svojim tijelom,
 • kako da vraćanje u prošlost i strahovanje od budućnosti zamijenite prisutnošću u sadašnjem trenutku,
 • kako da dobijete bitku s mislima, brigom i unutarnjim kritičarem,
 • kako da uspješno plovite kroz svoje teške emocije bez da ih potiskujete,
 • kako da ostajate centrirani u teškim komunikacijama, istinski slušate i imate kvalitetnije odnose s ljudima koji su vam važni,
 • kako da upravljate svojim navikama bez samokritičnosti,
 • kako da živite prisutnije i više primjećujete lijepe stvari,
 • kako da budete nježni i suosjećajni prema sebi te istinski, a ne samo afirmacijama, živite ljubav prema sebi.

 

U MBSR tečaju sve se uči kroz praksu i intenzivno vježba svakog dana,
zbog čega iz tečaja ne izlazite sa znanjem koje tek trebate primijeniti u stvarnom životu.

Iz tečaja izlazite s vlastitom već usvojenom vještinom koju ste naučili održavati.

 

Kome je namijenjen MBSR tečaj?

MBSR tečaj namijenjen je svima koji:

 • osjećaju da postojeći način nošenja sa stresom za njih nije zadovoljavajući, ili
 • se žele osjećati prisutnijima u svom životu,
 • žele u većoj mjeri uzeti u svoje ruke svoje zdravlje, zadovljstvo i dobrobit,

a pritom se žele osloniti na svoje osobne resurse i znanstvene spoznaje.

Uvjet za pristupanje tečaju je prethodni individualni intervju s voditeljicom, na kojem se zajednički procjenjuje konkretna situacija svakog polaznika, provjerava da li je MBSR odgovarajući program za ono što osobi treba te daju potrebna pojašnjenja. Svrha pred-intervjua je da zajedno provjerimo da li je pohađanje MBSR programa prava odluka i da li ćete iz njega dobiti svoj maksimum

Što uključuje MBSR tečaj?

MBSR tečaj održava se u manjim grupama s maksimalno 12 polaznika po grupi.

Tečaj uključuje:

 • individualni pred-intervju,
 • 8 tjednih grupnih susreta, svaki u trajanju 2 h i 30 min,
 • mindfulness dan u trajanju 7 h,
 • osobnu praksu kod kuće tijekom svih 8 tjedana (svaki dan cca 60 min),
 • nakon cca mjesec dana od završetka tečaja dodatni susret grupe ili individualni post-intervju,
 • pisane i audio materijale potrebne za pohađanje tečaja i individualnu praksu kod kuće.

Što bivši polaznici kažu o tečaju:

“Krenula sam na MBSR tečaj jer mi se nekako našao na putu i zapleo oko mene. Činilo mi se nemoguće – 8 tjedana, pa još i neke vježbe, pa ovo i ono. S priličnim odmakom – žao mi je što nisam dala 100 % nepodijeljene pažnje svim vježbama i procesima, ali koliko sam uložila – sve se višestruko vratilo. Ines vodi na svoj način i to u istom trenutku informira i motivira na vrlo nježan i profesionalan način. Osobno mislim da ću još jednom proći cijelu priču. Zašto? Jer ja to zaslužujem dati sebi. Ponekad zaboravim sebe, a ovaj proces mi vraća pažnju na sebe, i to onu koja je unutra i kojoj premalo posvećujem svjesne pažnje.”

Ines Lazarević Rukavina, univ.spec.oec., voditeljica konstelacija, praktičarka rekonekcije i rekonektivnog iscjeljivanja, EMMETT terapeutica (www.ciruss.net)

“Pohađanje MBSR tečaja pomoglo mi je da budem prisutnija u sadašnjem trenutku i da ostvarim istinski kontakt s onime što je prisutno sada i ovdje. Osjetiti sebe, svoje tijelo i povezati se s njim je najveća dobrobit mindfulnessa. Moja su iskustva sada potpunija. Tečaj bih preporučila svakome, a posebice onima koji su osjetljivi na stres i koji su izloženi svakodnevnim stresnim situacijama u poslovnom ili privatnom svijetu.”

Josipa

“Na tečaj MBSR došla sam na preporuku prijateljice, koja mi je rekla „Ovo će se tebi sviđati.“. I tako sam krenula u nešto o čemu nisam imala nikakvih informacija. Radeći na sebi nekoliko godina, susretala sam se s različitim radionicama i zaista mislim da se iz svakog iskustva može nešto naučiti. MBSR je drugačiji i meni je bio ugodno otkriće. Ja sam ga doživjela kao alat koji se svakodnevno i u svakoj situaciji može koristiti za trenutnu samopomoć, kao i za svakodnevni rad na sebi. Osobito su mi korisne ostale meditacije i koncentracija na dah ovdje i sada. Zaista „as iz rukava“ koji često izvlačim u najrazličitijim situacijama.”

Ornela

“Preporučujem mindfulness tečaj iz sveg srca. Draga Ines puno ti hvala, pomogla si mi promijeniti i centrirati moj ludi svijet.”

Jelena

“Sve vježbe na MBSR tečaju bile su za mene otkriće svjesnosti postojanja tišine, koja nastaje kad ostaneš sam sa sobom. Tek u toj tišini konačno možeš promotriti svoje tijelo, misli i emocije. Otkrila sam da moje oko vidi onako kako ga mozak usmjerava da gleda. Otkrila sam postojanje unutarnjih, do sada potpuno nesvjesnih, mehanizama svoga razmišljanja, koji me često dovode do teških misli koje stvaraju teške emocije. Otkrila sam da su samim time što sam ih počela promatrati, misli ponešto izgubile na svojoj snazi. Velika je sreća i upoznati različite ljude na tečaju i čuti njihove dojmove. Posebna je priča s Radom Byron Katie, koji sam isprobala u radu 1 na 1 nakon završetka MBSR tečaja. Za Rad i tvoje vođenje Ines, jednostavno nemam riječi. Toliko me je to duboko dirnulo. Ono kad doživiš uvid na kvadrat. MBSR i Rad Byron Katie su mi otvorili prozor za izlaz iz vlastite skučenosti i bili sredstvo za dezinfekciju mračnih zakutaka nesvijesti. Uglavnom, tečaj MBSR je najbolji poklon kojeg sam mogla dati sebi, svojoj obitelji i ljudima oko sebe. Moj sin od 16 godina je pitao tatu: “Šta se dogodilo s mamom? Više me ne malteretira!” Ovo je samo jedan mali dio onoga što sam dobila od tečaja. Ostalo je upisano u neizgovorenom… Hvala ti Ines od srca i dublje.”

Suzana

“Kad sam krenula na tečaj bila sam jedna malena ženica šezdesetih godina, u mirovini, uživajući u svojoj djeci, suprugu i naravno unucima. Onda sam odlučila napraviti nešto za sebe i, naravno, to je bio čisti pogodak. Kako su se susreti nizali, tako sam rasla sve više i više. Naučila sam biti bolja, otvorenija, smirenija i nekako drugačija. Osvijestila sam koliko vrijedim i koliko volim sebe i druge ljude oko sebe. Dobila sam alate koji su uvijek uz mene, a to je svjestan dah, sadašnji trenutak i prisutnost. Koristeći te alate u stresnim situacijama, jednostavno se vraćaš na pravi put, postaješ jači, hrabriji i odjednom je mala ženica narasla do neba. Hvala na tvom predanom radu i nesebičnim davanju. Zaista si posebna i draga, topla osoba. Hvala divnoj grupi, koja me podupirala u svakom smislu. Svakako nastavljam s mindfulnesom i meditacijama, koje su okosnica svega, i preporučam svima ovo vrijedno iskustvo.”

Goga

„Moje ime je Ivana. Žena sam srednjih godina, zaposlena majka 5-oro djece. Volim živjeti aktivno, stvarati, učiti, dijeliti. Imam toliko obaveza da mi je bilo vrlo teško odvojiti vrijeme za sebe. Ovaj mi je tečaj pružio ono što mi je najviše trebalo: iskustvo da sam ja bitna. Dovoljno bitna da smijem i mogu usporiti na svoj vlastiti ritam – ritam moga daha i otkucaja srca. Usporiti toliko da mogu čuti vlastite misli i osjećaje. Neizmjerno sam zahvalna jer mi je redovita praksa meditacija, koje ovaj program nudi, donijela dugo željeno resetiranje na „tvorničke postavke“ : biti u ovdje i sada, i u tome istinski uživati. Iako sam po struci psihologinja, niti znanje niti volja do sada mi se nisu pokazali dovoljnim kako bih naučila biti nježnija prema sebi. Iako mnogo čitam i trajno radim na sebi, to nije bilo dovoljno. Neurološki, kako bi se moj um opet naučio miru, trebala mi je ova praksa daha i nježnog vremena provedenog sama sa sobom. U predivnoj, podržavajućoj grupi žena, uz predivnu, toplu, nježnu i snažnu voditeljicu koja nam je pokazala kako možemo biti sebi dobre – prihvaćajući se upravo takvima kakve jesmo, sa svime što to nosi. Ovdje i sada. Najtoplije preporučam svakome tko osjeća kako stres vlada njime, jer promjena kreće kada sebi kažemo „Da“ i odlučimo krenuti novim smjerom. A ovdje kroz 8 tjedana doista možete naučiti kako. Meni se neizmjerno svidjelo. Hvala Ines, hvala LAR, hvala mindfulness!“

Ivana

“Došla sam na tečaj kao jedna nervozna osoba koja pati od anksioznosti te ima problema sa nesanicom. Nisam znala kako se nositi s time te sam odlučila dati povjerenje ovom tečaju. Što sam dobila? Nakon 8 tjedana tečaja naučila sam se prvenstveno nositi sa stresom. Naučila sam da me stres ne mora definirati kao osobu te da sam ja ta koja može utjecati na svoj život, a ne da me nose kroz život obrasci ponašanja koja sam imala do sad. Naučila sam osjetiti sebe, svoje potrebe, naučila sam osluškivati svoje tijelo te na neugodna iskustva ne vraćati dodatnim neugodnim iskustvima nego kroz meditaciju hraniti svoju dušu i davati tijelu potrebnu mirnoću koju sam s godinama negdje izgubila. Pronašla sam ponovno dio sebe koji sam izgubila negdje putem i neizmjerno sam zahvalna Ines što mi je pomogla u tome i dala mi to znanje. Krajnji i najopipljiviji rezultat tečaja je taj da ponovno bolje spavam, a to osobi s kroničnom nesanicom izgleda kao ponovno rođenje. Hvala ti još jednom Ines za sve!”

Bernarda

“Od srca preporučam jer je sam program savršen do u detalja, pa onda još i divna Ines koja ga vodi na tako posvećen i profesionalan način… Savršeno strukturirana edukacija iz koje odlazite mudriji, svjesniji i osposobljeni da vodite kvalitetniji život svakog dana.”

Ines

“MBSR s Ines bio je upravo iskustvo kakvo sam trebala. Tražila sam stručnu osobu koja će mi pomoći da naučim tehnike meditacije i da potpuno osvjestim ono što sam nekako i sama počela osjećati. Uvodni razgovor koji Ines nudi kao opciju prije upisa je odličan način da shvatiš jesi li spremna za to i da potvrdiš svoju odluku. A samo sudjelovanje tijekom tih 8 tjedana je izuzetno lako jer Ines tako neprimjetno vodi, pruža podršku i razumijevanje, da ni ne primjetiš da se mijenjaš, već iskreno uživaš i na kraju ti je žao što ipak mora završiti. Ali naučeno ostaje s tobom i možeš ga primijeniti uvijek i svuda. A najbolji je osjećaj kad shvatiš da stvarno funkcionira i u svakodnevnom životu i da si se promijenila, a to primijete i ljudi oko tebe.”

Koraljka

Voditeljica MBSR tečaja: Ines Grubišić

LAR MINDFULNESS

Ja sam Ines Grubišić.
Voditeljica sam Centra za mindfulness LAR u Rijeci, s međunarodnim certifikatom za podučavanje MBSR (Mindfulness – Based Stress Reduction) programa.
Prenošenjem znanja o mindfulnessu, meditaciji i upravljanju stresom danas živim svoju svrhu, nakon što su me te iste vještine pronijele kroz vlastiti burnout 2014. godine.
Pročitajte više o meni i mom putu kao voditeljice MBSR tečaja.

Kako izgleda MBSR tečaj i što se sve u njemu uči?

1. INDIVIDUALNI PRED-INTERVJU (45 – 60 min)

Nakon što ste se javili s interesom za pohađanje MBSR tečaja, dogovorit ćemo termin za pred-intervju. Tu ćemo se upoznati i detaljno proći kroz sve Vaše teme i razloge za upis. Meni je to prilika da provjerim je li MBSR odgovarajuće rješenje za ono što Vam treba. Vama je to prilika da provjerite ispravnost svoje odluke i jeste li se „kliknuli“ sa mnom kao voditeljicom.

2. 8 TJEDANA MBSR TEČAJA

MBSR tečaj sastoji se od:

– 8 tjednih grupnih susreta od 2 sata i 30 minuta,

– Mindfulness dana – posebnog modula (tzv. mini povlačenja) u trajanju od 7 sati u subotu ili nedjelju između 6. i 7. susreta

– osobne prakse kod kuće od cca 1 sat dnevno kroz svih 8 tjedana, uz priručnik i audio snimke

3. ZAVRŠNI GRUPNI SUSRET ILI INDIVIDUALNI POST-INTERVJU

Cca 3 do 4 tjedna nakon završetka MBSR tečaja još se jednom vidimo! Želimo provjeriti kako su nove vještine koje ste usvojili tijekom MBSR tečaja zaživjele u Vašoj svakodnevnici jednom kad je nestala struktura tečaja. Tražimo rješenja za eventualne izazove na koje ste naišli. Dobivate potvrdu o završenom tečaju i svoju usvojenu mindfulness praksu nastavljate održavati i podržavati mjesečnim post-MBSR radionicama, ako to želite.

8 TJEDANA MBSR TEČAJA

1. tjedan: Istražimo mindfulness

 • Sve ono što ste si predočili o mindfulnessu kao vještini postaje opipljivo i počinje vam biti jasna njegova uloga u vašem životu.
 • Usvajate vještinu svjesnog jedenja.
 • Učite se „iz glave“ spustiti u vlastito tijelo, slušati ga i biti s njim u kontaktu.
 • Počinjete graditi u tijelu taj željeni osjećaj prisutnosti i učite prenositi ga u svakodnevne aktivnosti.

2. tjedan: Kako vidimo svijet i sebe?

 • Učite biti u kontaktu sa svojom ugodom i lijepim stvarima koje su već tu, ali vam često promiču.
 • Vježbate kako ih primjećivati i kako se one manifestiraju u vašem tijelu i životu.
 • Učite o promjenama u percepciji koje donosi prakticiranje mindfulnessa i kako se to odražava na vaš stres.
 • Počinjete biti svjesni svojih obrazaca u vezi sa stresom.
 • Počinjete razumjeti kako vam mindfulness donosi nova rješenja.

3. tjedan: Kod kuće u vlastitom tijelu

 • Učite biti svjesno prisutni u pokretu.
 • Produbljujete kontakt s vlastitim tijelom.
 • Učite o svojim granicama i načinu na koji se odnosite prema vlastitoj nelagodi u tijelu (npr. boli, napetošću, nervozom isl.).
 • Postajete svjesni na koje sve načine precjenjujete i podcjenjujete svoje fizičke mogućnosti te kako funkcioniraju vaša očekivanja prema sebi.
 • Vježbate se biti strpljivi sa sobom.

4. tjedan: Što je stres?

 • Mindfulness vještinu koju usvajate počinjete primjenjivati na temu stresa.
 • Upoznajete se s načinom na koji stres funkcionira u vašem životu – razumijete zašto se javlja, kako mozak radi i kako dolazi do kroničnog stresa te kako vi osobno na njega reagirate.
 • Počinjete graditi novi pristup prema svojim okidačima stresa i vlastitim reakcijama na stres.

5. tjedan: Reakcija ili svjesni odgovor

 • Učite i vježbate kako umjesto svojih automatskih reakcija na stres koristiti svjesno izabrani odgovor na stres.
 • Učite kako se nositi s neželjenim mislima i teškim emocijama.
 • Stječete potpunu predodžbu kako se zapravo stresom upravlja na učinkovit način i već polako primjenjujete to u svom životu svakog dana.

6. tjedan: Svjesna komunikacija

 • Sve što ste naučili i usvojili o mindfulnessu i upravljanju stresom, sada učite primijeniti na komunikaciju i odnose.
 • Uvježbat ćete kako ostajati centrirani u teškim komunikacijama, bolje slušati i imati kvalitetnije odnose s ljudima koji su vam važni.

Između 6. i 7. tjedna: Mindfulness dan

 • Cjelodnevni susret u trajanju od 7 sati, koji provodite u tišini, uz vođene vježbe koje se kroz dan nižu.
 • Iako je razumljivo da se javi strah, nelagoda ili pomisao da ne biste mogli odraditi ovakvo malo povlačenje, znajte da ste do ovog trenutka već duboko uvježbani u svojoj mindfulness praksi i tečaj vas je pripremio za ovaj korak.
 • Mindfulness dan služi produbljivanju svega onoga što učite i dragocjena je prilika da još potpunije osjetite taj kontakt sa sobom i još bolje upoznate sebe. Unatoč razumljivim sumnjama, svi polaznici redovito uspješno odrade ovaj dan i s njega ponesu izuzetno vrijedne uvide, poput onog koliko su zapravo napredovali.

7. tjedan: Briga o sebi

 • Svo usvojeno znanje i vještine stavljate u službu načina na koji živite svoj svakodnevni život.
 • Svoje nove vještine koristite za upravljanje vašim navikama.
 • Učite se biti u kontaktu sa svojim potrebama i znati na njih odgovarati.
 • Gradite vještinu istinske brige, ljubavi i nježnosti prema sebi, koja dolazi autentično iz vas, a nije rezultat umjetnog uvjeravanja sebe u išta.

8. tjedan: Pogled natrag, korak naprijed

 • Osvrt na promjene koje su donijeli protekli tjedni.
 • Formalne vježbe koje ste kroz program radili sada postaju dio vašeg života.
 • Mindfulness praksa postaje individualno prilagođena tako da za vas osobno bude održiva na duge staze.
 • Vaša osobna mindfulness praksa izgrađena na ovaj način nastavlja živjeti u vašem životu kao nepresušan izvor unutarnjeg mira, zadovoljstva i snage za sve što život donosi.

Prijavi se na tečaj!

Ako ste spremni smanjiti svoj stres na način koji je:

 • znanstveno utemeljen,
 • dokazano učinkovit,
 • uz stručnu voditeljicu koja je na vlastitoj koži prošla izazove nalik vašima,

MBSR tečaj u Centru za mindfulness LAR je ono što tražite.